HERBA DAN REMPAH

 • KULTIVAR YANG DISYORKAN

 Varieti-varieti halia :

 • Halia Bentong

 

 

 • Halia China

 

 

 

 

 • Halia Tanjung Sepat (Halia Indonesia)

 

 • Halia Thailand

 

 • Halia Tambunan (Halia Sabah)

 

 • Halia Bara

 

Penyediaan Bahan Tanaman

Media Tanaman

Terdapat pelbagai jenis campuran media yang boleh digunakan untuk tanaman halia secara fertigasi. Bagi kebanyakan sistem penanaman secara fertigasi, media tanaman yang biasa digunakan adalah cocopeat kerana ia mudah diperolehi, murah dan lebih mesra alam. Cocopeat adalah media tanaman yang bersifat penyerap air (water absorbent) yang mampu menyimpan air didalamnya termasuk air yang mengandungi baja tanaman dalam sistem fertigasi. Saiz partikel cocopeat mempengaruhi daya pegangan air. Cocopeat yang bersaiz halus akan menyebabkan media menjadi sangat lembap dan mempengaruhi tumbesaran pokok. Cocopeat juga mempunyai pH 5.6 – pH 6.5 sangat sesuai untuk pertumbuhan akar tanaman.

Selain daripada media cocopeat, media sekam padi bakar juga boleh digunakan kerana ia mudah didapati. Kedua-dua media tanaman ini boleh dicampurkan dengan nisbah campuran cocopeat dan sekam padi bakar pada kadar 70 : 30 atau 60 : 40 bergantung pada kesesuaian media (saiz partikel cocopeat). Media cocopeat perlu dibilas dengan air bersih terlebih dahulu bagi menyingkirkan kandungan garam terlarut yang terdapat di dalam media sebelum penanaman dijalankan.

Polibeg

Saiz polibeg yang disyorkan berukuran 24” lebar x 16” tinggi. Media diisi sebanyak 2/3 isipadu dari aras ketinggian polibeg. 3-4 lubang kecil untuk laluan lebihan larutan baja dibuat 5 cm dari dasar polibeg. Polibeg disusun rapat kiri dan kanan bagi membentuk barisan tanaman dengan jarak antara barisan tanaman 40 cm bergantung kepada kesesuaian.

Pengurusan Pembajaan Fertigasi

Larutan Stok Baja

Tanaman memerlukan 16 unsur nutrien di mana terdiri daripada unsur akro dan mikro yang penting untuk pertumbuhan tanaman yang baik. Unsur makro adalah unsur yang diperlukan dalam kuantiti yang lebih banyak berbanding dengan unsur mikro yang hanya diperlukan dalam kuantiti yang sedikit tetapi sangat penting bagi pertumbuhan dan kesuburan tanaman. Unsur asas bukan mineral seperti oksigen (O), hidrogen (H) dan karbon (C) diperolehi dari udara dan air dan membentuk 94-96% daripada berat kering tanaman. Unsur makro terdiri daripada nitrogen (N), fosforus (P), kalium (K), kalsium (Ca), sulfur (S) dan magnesium (Mg). Bagi unsur mikro pula adalah seperti ferum (Fe), molibdenum (Mo), mangan (Mn), boron (B), zink (Zn), kuprum (Cu) dan klorin (Cl). Kepekatan unsur makro dan mikro ini adalah berbeza berdasarkan jenis dan varieti tanaman. Formulasi kepekatan unsur diadunkan daripada sumber baja tunggal yang 100% larut air berdasarkan pengesyoran formulasi pembajaan melibatkan 2 bahagian iaitu baja set A dan set B.

Jadual 1: Pengesyoran Formulasi Baja Set A dan Set B bagi Tanaman Halia Jabatan Pertanian

Gambar : Kaedah membuat 100-liter larutan stok baja A & B

Baja fertigasi set A dan set B hendaklah disediakan berasingan bagi mengelakkan berlakunya tindakbalas kimia di antara unsur kalsium dengan fosfat dan unsur kalsium dengan sulfat yang menyebabkan pembentukan mendakan kristal kalsium sulfat (CaSO4) dan kalsium fosfat (Ca3(PO4)2). Untuk menyediakan larutan stok baja, set A dan B dilarutkan masing-masing di dalam sejumlah air yang sama kuantiti pada tong yang berasingan (stok A dan stok B). Kaedah melarutkan set baja A adalah dengan cara mengisi 2/3 daripada 100 liter air ke dalam tong stok A dan seterusnya baja set A dimasukkan dan dilarutkan dengan cara mengacau larutan tersebut. Apabila semua baja telah larut, masukkan air ke dalam tong stok A sehingga mencapai paras 100 liter. Seterusnya bagi kaedah melarutkan baja set B, ulangi langkah di atas dengan menggunakan baja set B dan dilarutkan di dalam tong stok B.

Bagi menyediakan larutan baja di dalam tangki pada kepekatan EC (Electrical Conductivity) tertentu, kedua-dua larutan stok A dan stok B tidak boleh dicampurkan serentak ke dalam tangki air. Larutan stok perlu dituang dan dikacau secara berasingan bagi mengelakkan tindakbalas kimia yang mewujudkan sebatian lain yang tidak larut dan menyebabkan
berlakunya pemendakan. Larutan stok perlu disimpan di tempat yang terlindung daripada sinaran cahaya matahari.

Selain pengesyoran formulasi seperti di Jadual,  terdapat juga set baja A dan B dijual di pasaran dengan pelbagai formulasi campuran untuk pelbagai tanaman. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa kemungkinan yang boleh berlaku apabila menggunakan baja di pasaran dari segi kesesuaiannya sama ada ia sesuai untuk digunakan ataupun memerlukan sedikit penambahbaikan formulasi bagi memenuhi keperluan nutrien untuk pertumbuhan tanaman halia yang baik.

Gambar 1 : Tong larutan stok baja dengan kapasiti 100 liter dan dilabel Stok A dan Stok B

Gambar 2 : Tangki air baja dan air bersih

Gambar 3 : Stok A & Stok B ditambah dan dikacau di dalam tangki baja secara berasingan

Gambar 4 : EC Meter digunakan bagi mengambil bacaan kepekatan EC tangki baja

Pembajaan

Bacaan EC (Electrical Conductivity) atau sukatan air baja yang disyorkan adalah 1.0 mS/cm pada minggu pertama dan dinaikkan sedikit demi sedikit sehingga mencapai 2.6 mS/cm di akhir musim penanaman seperti di Jadual 12. Pengairan baja pada minggu pertama dilakukan sebanyak 300 ml/hari dipecahkan mengikut kekerapan 1 – 2 kali sehari (contoh: kekerapan 2 kali iaitu 150 ml/pengairan). Bermula pada minggu kedua dan seterusnya, pengairan baja dilakukan mengikut umur pokok dan ditingkatkan mengikut kekerapan 4 – 8 kali sehari (bergantung kepada cuaca) sehingga mencapai 1.050 liter/hari.

Jadual 2: jadual Pembajaan Fertigasi Untuk tanaman halia (1000 Polibeg)

Nota:
* Pengairan baja bagi halia (muda) dihentikan selepas minggu ke-20 penanaman, pemberian air kosong dilakukan sehingga 2 minggu sebelum penuaian.

** Pengairan baja bagi halia (tua) dihentikan selepas minggu ke 32 – 36 penanaman, pemberian air kosong dilakukan sehingga 2 minggu sebelum penuaian.

Cuaca panas di kawasan tanah rendah akan menyebabkan berlakunya kenaikan EC media yang tidak terkawal seandainya kawalan air tidak diuruskan dengan baik dan kejadian ini menyebabkan pertumbuhan tanaman akan terjejas.

Oleh itu, bacaan EC di dalam media tanaman hendaklah dipantau dari semasa ke semasa untuk memastikan bacaan EC daripada tangki larutan baja dan EC media tanaman tiada perbezaan yang ketara.

Nilai perbezaan bacaan EC hendaklah tidak melebihi 1.0 – 1.2 unit (mS/cm). Sekiranya EC media lebih tinggi iaitu melebihi 1.0 – 1.2-unit (mS/cm) berbanding EC di dalam tangki larutan, pengairan baja digantikan dengan pemberian air kosong bagi menurunkan bacaan EC media tersebut.

 

Kawalan Serangga Perosak

Nama PerosakSimptom/TandaSyor Pengurusan

Ulat pengorek
pucuk (Shoot borer)

Conogethes punctiferalis

Larva mengorek bahagian batang dan pucuk menyebabkan pokok menjadi kuning, layu dan mati

Buang dan musnahkan bahagian yang diserang pada peringkat awal untuk mengawal populasi perosak.

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal perosak ini terhadap tanaman halia.

Koya
(Mealybug)

Dysmicoccus
brevipes, Ferrisia
virgata

Dewasa dan nimfa berwarna putih menyerang dengan menghisap cairan sap pada bahagian daun, batang dan pangkal pokok.

Buang dan musnahkan bahagian yang diserang pada peringkat awal untuk mengawal populasi perosak

Sembur dengan minyak kayu putih.

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan
racun kimia (perawis aktif) yang
berdaftar bagi mengawal perosak ini terhadap tanaman halia.

Ulat gulung daun
(Turmeric skipper)

Udaspes folus

Larva menyerang dengan memakan bahagian daun dan menggulung daun sebagai tempat perlindungan

Buang dan musnahkan bahagian yang diserang pada peringkat awal untuk mengawal populasi perosak

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal perosak ini terhadap tanaman halia.

Jadual 3: Jenis dan simptom serangan serangga perosak tanaman halia serta syor pengurusan/kawalan

Kawalan Penyakit dan Patogen

Nama
Penyakit dan
Patogen
Simptom/ Tanda Syor Pengurusan

Layu Bakteria
(Bacterial wilt)

Ralstonia
solanacearum

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Lesi lecuh basah (water-soaked) pada pangkal pseudostem dan merebak ke bahagian atas dan bawah pokok. Pseudostem mereput menyebabkan mudah tercabut apabila ditarik lembut.
 • Daun menjadi layu hijau (green wilt) dalam tempoh 5 hingga 10 hari selepas jangkitan. Daun kemudian berubah kekuningan dan seterusnya nekrotik (kering).
 • Simptom kekuningan bermula daripada daun bahagian bawah sebelum merebak ke daun bahagian atas.
 • Rizom menjadi lecuh basah (water – soaked), mereput dan berbau busuk.
 • Pokok menjadi terbantut dan mati.

Gunakan bahan tanaman dan media yang bebas penyakit.

Buang dan musnahkan bahagian tanaman yang diserang.

Pastikan saliran berfungsi dengan baik. 

Pastikan sisa tanaman dibersihkan sebelum memulakan penanaman baharu.

Amalkan penggiliran tanaman (tanaman daripada keluarga berbeza)

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal penyakit ini terhadap tanaman halia.

Reput Lembut
(Soft rot)

Dickeya
chrysanthemi
(syn. Erwinia
chrysanthemi)

 • Penyakit mudah berlaku jika media tanaman terlalu lembap (waterlogged).
 • Serangan bermula daripada pangkal pseudostem, rizom dan kemudian merebak ke bahagian atas.
 • Pseudostem dan rizom menjadi reput lembut dan berbau busuk. 
 • Pucuk daun menjadi klorisis dan merebak ke seluruh daun. 
 • Akhirnya seluruh daun menjadi kekuningan, layu dan mati.

Gunakan bahan tanaman
dan media yang bebas
penyakit

Buang dan musnahkan
bahagian tanaman yang
diserang.

Elakkan kecederaan pada rizom terutama semasa penanaman atau penyelenggaraan tanaman. Pastikan saliran berfungsi dengan baik.

Pastikan sisa tanaman dibersihkan sebelum memulakan penanaman
baharu.

Amalkan penggiliran tanaman (tanaman daripada keluarga berbeza)

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal penyakit ini terhadap tanaman halia. 

Bintik Daun/
Hawar daun

Pyricularia
zingiberi

 • Bermula dengan bintik – bintik kecil berwarna coklat cerah dan bahagian tengah berwarna kelabu keputihan.
 • Tanda: struktur sklerotium bergabung membentuk tompokan hitam pada bintik.
 • Kemudian bintik-bintik berkembang dan bercantum membentuk bintik nekrotik bujur yang dikelilingi oleh halo kekuningan.
 • Peringkat serangan serius, daun-daun akan kering dan mati.

Gunakan bahan tanaman dan media yang bebas penyakit.

Buang dan musnahkan bahagian tanaman yang diserang.

Amalkan penggiliran tanaman (tanaman daripada keluarga berbeza).

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal penyakit ini terhadap tanaman halia.

Bintik Daun/
Hawar Daun
(Phyllosticta leaf
spot)

Phoma zingiberis
(syn. Phyllosticta
zingiberi)

 • Simptom awal adalah bintik kecil berbentuk bujur atau memanjang berwarna coklat cerah pada daun muda.
 • Bintik kemudian membesar dan bercantum, di tengah bintik berwarna putih dan margin coklat gelap dikelilingi halo kekuningan. Bintik jadi nekrotik, kering dan menyebabkan daun berlubang.
 • Serangan serius menyebabkan keseluruhan daun menjadi kering dan mati.

Gunakan bahan tanaman dan media yang bebas penyakit.

Buang dan musnahkan bahagian tanaman yang diserang.

Pastikan saliran berfungsi
dengan baik (elakkan kawasan bertakung). 

Pastikan sisa tanaman dibersihkan sebelum memulakan penanaman baharu.

Amalkan penggiliran tanaman (tanaman daripada keluarga berbeza).

Kawalan kimia:

Lakukan drenching menggunakan racun kulat.

Rawatan benih secara dipping dengan menggunakan racun kulat sebelum penanaman.

Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal penyakit ini terhadap tanaman halia. 

Reput lembut/
Reput rizom
(Soft rot/ Rhizom
rot/ Pythium rot)

Pythium
aphanidematum,

Pythium
myriotylum,

Pythium
splendens

 • Serangan boleh berlaku di semua peringkat pertumbuhan pada bahagian rizom, pseudostem dan akar.
 • Lesi basah berwarna kecoklatan pada pangkal pseudostem berdekatan tanah. Lesi berkembang dan bercantum menyebabkan pseudostem mereput kemudian pokok rebah. 
 • Serangan merebak ke bahagian rizom dengan simptom lesi basah berwarna kecoklatan. Rizom dan akar menjadi lembik, berair, mereput serta berbau.
 • Bahagian daun menjadi layu, kekuningan dan kemudian mati kering pada pseudostem.
 • Tanda: spora rehat berdinding tebal (oospora) yang boleh kekal hidup dalam keadaan dorman di dalam tanah, rizom dan akar. 

Gunakan bahan tanaman dan media yang bebas penyakit.

Buang dan musnahkan bahagian tanaman yang diserang.

Pastikan saliran berfungsi dengan baik (elakkan kawasan bertakung). 

Pastikan sisa tanaman dibersihkan sebelum memulakan penanaman baharu.

Amalkan penggiliran tanaman (tanaman daripada keluarga berbeza). 

Kawalan kimia:
Lakukan drenching menggunakan racun kulat.

Rawatan benih secara dipping dengan menggunakan racun kulat sebelum penanaman.

Perhatian:
Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal penyakit ini terhadap tanaman halia.

Reput rizom/
Reput kering
(Rhizome rot/
Dry rot)


Fusarium
oxysporum f. sp.
zingiber

 • Serang bermula pada daun bahagian bawah (daun tua) dan merebak ke daun bahagian atas (daun muda).
 • Kekuningan pada bahagian hujung daun dan merebak keseluruhan daun menjadi kering kecoklatan.
 • Bahagian umbisi berubah warna kecoklatan,lembik, berair dan reput meninggalkan kulit luar (outer shell intact with fibrous internal tissue).
 • Tanda: pertumbuhan miselium putih atau oren cerah boleh dilihat pada permukaan rizom.
 • Perubahan warna pada tisu vaskular. Pseudostem akan mudah tercabut apabila ditarik lembut kerana telah reput.
 • Pokok menjadi kekuningan, layu dan terbantut. Kemudian pokok menjadi mati kering perlahanlahan dalam tempoh beberapa minggu.
 • Jangkitan F. oxysporum f. sp. zingiberi sering berkait dengan infestasi nematode Pratylenchus sp.
 •  

Gunakan bahan tanaman dan media yang bebas penyakit.


Buang dan musnahkan bahagian tanaman yang diserang.


Pastikan saliran berfungsi dengan baik (elakkan kawasan bertakung). Pastikan sisa tanaman dibersihkan sebelum memulakan penanaman baharu.


Amalkan penggiliran tanaman (tanaman daripada keluarga berbeza).


Kawalan kimia:
Lakukan drenching menggunakan racun kulat.


Rawatan benih secara dipping dengan menggunakan racun kulat sebelum penanaman.


Perhatian:

Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal penyakit ini terhadap tanaman halia.

Kawalan Nematode

PEROSAK SIMPTOM SYOR PENGURUSAN
Root Knot nematode
(Meloidogyne spp.)
 • Pertumbuhan terbantut dan daun kekuningan.
 • Terdapat bintil puru pada akar/ rizom.
 • Akar/ rizom reput.

Gunakan bahan tanaman bebas nematod.

Gunakan racun nematod mengikut kadar pada label

Reniform nematode

(Rotylenchulus
reniformis

 • Pertumbuhan terbantut dan daun kekuningan.
 • Pengeluaran akar / rizom merosot. 
 • Akar/ rizom reput.

Burrowing nematode

(Radopholus similis)

 • Pertumbuhan terbantut dan pengeluaran tunas baru sedikit.
 • Daun muda kekuningan dan kering di bahagian hujung.
 • Rizom yang dihasilkan kecil, reput dan berair

Gunakan bahan tanaman bebas nematod.

Rawat bahan tanaman dengan rendaman air pada suhu 50°C @ 10 minit.

Amalkan penggiliran tanaman (ubi kayu / keladi).

Gunakan racun nematod mengikut kadar pada label.

Perhatian:
Tiada pengesyoran penggunaan racun kimia (perawis aktif) yang berdaftar bagi mengawal perosak ini terhadap tanaman halia.

Lesion nematode

(Pratylenchus spp.)

 • Pertumbuhan terbantut dengan daun yang kekuningan.
 • Nekrosis dan reput pada rizom.
Pakej Halia Fertigasi

TAKSONOMI TANAMAN

Nama SaintifikHibiscus sabdariffa L.
Nama VernakularAsam paya, asam susur, asam kundang
FamiliMalvaceae
GenusHibiscus
Spesissabdariffa L

KULTIVAR YANG DISYORKAN

Terdapat empat (4) varieti tanaman rosel yang telah didaftarkan di bawah Jabatan Pertanian Malaysia iaitu:

 1. Arab (HS1)
 2. UMKL 1 (HS2)
 3. Sotong (HS3)
 4. UKMR-3 (HS4)

 

Walau bagaimanapun, setelah membuat kajian dan pemerhatian, varieti yang disyorkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia untuk penanaman secara komersial ialah UMKL 1 (HS2).

lanya adalah hasil pembiakbakaan yang dijalankan oleh pihak Universiti Malaya dan didapati tumbuh dengan baik di Malaysia. Di antara ciri-ciri varieti yang baik ialah berupaya mengeluarkan hasil yang tinggi, buah yang berkualiti dan tahan terhadap serangan penyakit.

Antara ciri-ciri pokok rosel UMKL 1 adalah pokoknya tumbuh menegak, boleh mencapai sehingga 2-meter tinggi dan akan melentur rebah apabila berbuah. Dahan dan tangkai daun rosel berwarna merah. Daun berwarna hijau, 7 – 15 cm panjang dan berbentuk tapak tangan dengan tiga cuping yang runcing di hujungnya.

Bunga rosel keluar dari sendi daun berwarna kuning muda dan merah jambu. Buahnya berwarna merah dan mempunyai 5 kaliks yang boleh mencapai ukuran 4 – 5 cm apabila matang. Di bahagian tengahnya terdapat kapsul yang berisi biji benih rosel yang berbentuk seperti ginjal. lanya berwarna putih kekuningan dan bertukar menjadi warna perang setelah matang.

Gambar 1 : Tanaman Rosel

Penanaman Di Ladang

Hanya sebaris anak pokok ditanam atas setiap batas. Jarak antara pokok dalam baris yang disyorkan ialah 60 cm untuk tanah BRIS dan 90 cm untuk tanah mineral.

Jarak antara baris adalah bersamaan dengan saiz batas, iaitu 150 cm. Dengan jarak ini kepadatan pokok ialah 11,100 pokok sehektar di tanah BRIS dan 7,400 pokok di tanah mineral.

Gambar 1 : Penanaman di tanah mineral

Gambar 2 : Penanaman di tanah Bris

Untuk tanah mineral, biji benih rosel boleh disemai terus ke ladang dengan dua atau tiga biji benih disemai ke dalam lubang yang telah digaul bahan organik terlebih dahulu.

Anak pokok yang berlebihan hendaklah dibuang 1 – 2 minggu selepas disemai atau dipindah. Bagi pokok yang mati, ianya perlulah disulam semula. Tinggalkan hanya satu pokok bagi setiap lubang.

PEMBAJAAN

Baja organik seperti tinja ayam proses sangat diperlukan di tanah BRIS. Sebanyak 10 – 20 tan/ha adalah disyorkan bagi tanah BRIS yang baru dibuka dan 3 – 5 tan/ha untuk tanah mineral.

Baja ini perlu digaul secara manual di dalam lubang penanaman atau digaul dengan alat jentera sedalam 20 cm dan selebar 30 cm di atas batas. Sekiranya menggunakan sungkupan plastik pantul cahaya, baja organik perlu digaul di atas batas, disiram dan dibiarkan selama 3 – 5 hari sebelum batas tersebut ditutup.

Pada peringkat awal pertumbuhan pokok, baja sebatian NPK 15:15:15 disyorkan.

Setelah pokok berumur 50 hari, baja sebatian 12:12:17:2 sesuai digunakan. Jika terdapat tanda kekurangan N (terutamanya di tanah BRIS) baja urea boleh digunakan untuk meningkatkan kadar N.

Anggaran keperluan baja sebatian bagi tanah BRIS adalah 1- 1.5 tan/ha dan 0.5 – 0.6 tan/ha bagi tanah mineral. Kadar pembajaan di tanah mineral adalah seperti Jadual 1 dan tanah BRIS di Jadual 2.

Hari lepas TanamJenis BajaKadar baja (g/pokok)
20NPK 15:15:1510
50NPK 12:12:17:220
80NPK 12:12:17:220
110NPK 12:12:17:220

Jadual 1 : Kadar pembajaan di tanah mineral

 

Hari lepas TanamJenis BajaKadar baja (g/pokok)
7NPK 15:15:155
14NPK 15:15:155
28NPK 15:15:155
35Urea10
42NPK 15:15:1510
56NPK 12:12:17:215
70NPK 12:12:17:215
90NPK 12:12:17:215
104NPK 12:12:17:2 15
118NPK 12:12:17:220
132NPK 12:12:17:220

Jadual 2 : Kadar pembajaan di tanah pasir seperti tanah BRIS dan tanah bekas lombong

PENGURUSAN PEROSAK DAN PENYAKIT

Secara umumnya, tanaman rosel kurang mengalami masalah perosak dan penyakit yang serius kerana ia rintang terhadap perosak dan penyakit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perosak dan penyakit yang telah dikenalpasti menyerang tanaman rosel.  

Pendekatan yang paling berkesan dalam pengurusan perosak adalah secara Pengurusan Perosak Bersepadu (PPB) yang merupakan objektif utama dalam amalan pertanian baik (APB). Kawalan secara mesra alam ini mengambil faktor ekologi, biologi dan amalan agronomi.

 

Gambar 2 : Serangan perosak di ladang

Pakej Teknologi Roselle

Taksonomi Tanaman 

Nama Saintifik

Eurycoma longifolia Jack

 

Nama VernakularBedara merah, bedara pahit, bedara puteh, lempedu pahit, pasak bumi, payung ali, petala bumi, penawar pahit, tongkat ali, tongkat baginda, setunjang bumi
FamiliSimaroubaceae
Genus Eurycoma
Species E. longifolia Jack dan E. apiculata A.W. Bennett

 

Penanaman di Ladang 

Bagi aktiviti penanaman, saiz lubang yang dicadangkan adalah berukuran 30 cm x 30 cm x 30 cm dan diletakkan baja asas sebanyak 100 g Triple Super Phosphate (TSP), 100 g kapur Ground Magnesium Limestone (GML) dan 50 g baja organik.

 

Sistem Penanaman

Di habitat semulajadi, tongkat ali didapati tumbuh di bawah naungan. Tanaman ini juga didapati boleh hidup walaupun ditanam secara tunggal dan terdedah terus kepada cahaya matahari. Ia boleh ditanam sebagai tanaman selingan bersama tanaman kelapa, getah dan tanaman kekal.

 

a) Jarak Tanaman Disyorkan Bagi Sistem Penanaman Tunggal

Pada masa ini masih belum terdapat sebarang pengesyoran tentang jarak tanaman yang optimum. Walau bagaimanapun jarak tanaman yang biasa diamalkan adalah 1 meter dalam barisan dan 2 meter di antara barisan. Jarak ini memberikan kepadatan tanaman 5,000 pokok/ha.


b) Jarak Tanaman Disyorkan Bagi Sistem Penanaman Integrasi

Jarak tanaman di antara dan di dalam baris bagi tanaman tongkat ali adalah bergantung kepada rekabentuk sistem tanaman ataupun pemilihan spesis.

Pembajaan

Sehingga kini masih belum terdapat rejim pembajaan untuk pengesyoran tanaman tongkat ali. Walau bagaimanapun sebagai pengesyoran awal, baja dan kadar yang boleh digunakan bagi pokok yang berumur 1 tahun di ladang ialah baja sebatian kimia NPK 15:15:6:4 pada kadar 400 g/pokok setahun pada tahun pertama.

Kadar tersebut akan meningkat apabila pokok tongkat ali semakin membesar iaitu 800 g/pokok pada tahun kedua penanaman, 900 g/pokok pada tahun ketiga penanaman dan 1,200 g/pokok pada tahun keempat penanaman.

Pembajaan diberikan dalam bentuk 4 pecahan setahun pada kadar yang sama mengikut jumlah setiap tahun yang telah disyorkan. Program pembajaan adalah seperti yang dinyatakan di dalam Jadual 1.

 

Bil.Umur Tongkat Ali (Tahun)Jenis BajaKadar (g/pokok/tahun)Pusingan
11NPK 15:15:6:44004 Pusingan
22NPK 15:15:6:48004 Pusingan
33NPK 15:15:6:49003 Pusingan
44NPK 15:15:6:41200 3 Pusingan

Jadual 1 : Program pembajaan tanaman tongkat ali

Pengurusan Perosak dan penyakit

Tanaman tongkat ali diperkenalkan kepada umum untuk mengekalkan kelestariannya sebagai satu tanaman herba yang penting di Malaysia. Melalui pemerhatian, tanaman ini kurang mengalami masalah perosak dan penyakit yang serius seiring dengan pengurusan ladang yang baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perosak dan penyakit dikenalpasti telah menyerang tanaman tongkat ali.

Bagi mengurangkan risiko serangan penyakit dan perosak yang serius, amalan pemantauan dan pengawalan secara berkala harus dititikberatkan.

Pendekatan yang paling praktikal dalam pengurusan perosak adalah secara Pengurusan Perosak Bersepadu (PPB) yang juga merupakan objektif utama dalam amalan pertanian baik (APB). Kawalan secara mesra alam adalah mengambil kira faktor ekologi, biologi dan amalan agronomi.

Sehingga kini, masih tiada lagi pengesyoran racun kimia bagi kawalan perosak dan penyakit tanaman tongkat ali.

 

Jenis-jenis perosak dan kawalan

Bil.Perosak (Nama biasa dan saintifik)Bahagian serangan dan tanda/simptomSyor pengurusan Perosak
1.

Ulat harimau

Atteva sciodoxa

Larva ulat harimau sering memakan pucuk dan daun muda dengan agresif.

Dalam jumlah yang banyak, ia mampu merosakan pokok sehingga meninggalkan rangka sahaja.

Serangan yang serius, terutamanya pada anak benih boleh menyebabkan pertumbuhan terbantut dan mati.

Populasi ulat perosak ini meningkat pada musim tertentu, biasanya apabila pokok mula mengeluarkan pucuk muda dan di akhir musim hujan. 

Beberapa pendekatan boleh dilakukan bagi mengawal populasi larva perosak ini seperti secara biologi dan mekanikal.

Agen biologi komersil seperti kulat entomopatogen Metarhizium anisopliae dan bakteria Bacillus thuringiensis (Bt) boleh digunakan mengikut cadangan pengeluar.

Jika populasi ulat perosak tersebut rendah, kawalan secara mekanikal boleh dipertimbangkan. Ia dilakukan dengan mengutip secara manual menggunakan tangan.

2.

Teritip

Coccus viridis

Pokok yang diserang kelihatan pudar dan lama – kelamaan diselaputi sepenuhnya kulapuk hitam.

Serangan yang teruk akan mengakibatkan pokok lain yang diselaputi kulapuk hitam.

Daun menjadi layu, kering, gugur dan akhirnya tinggal ranting yang telah mati.

Perosak ini akan memusnahkan pokok muda pada usia 2 tahun pertama selepas pemindahan anak benih ke kawasan tanaman. 

Kaedah kawalan secara kultura adalah dengan memastikan semua anak pokok yang bakal dipindah ke kawasan tanaman diperiksa dengan teliti dan diasingkan sekiranya diserang.

Gunakan kawalan secara organik menggunakan campuran bahan air bersih, sabun, minyak neem dan disemburkan di dipermukaan bawah daun

3.

Ulat pengorek batang

Zeuzera sp 

Ulat ini dapat dikesan dengan terdapatnya lubang-lubang pernafasan di bahagian dahan pada jarak tertentu.

Dari lubang ini keluar lelehan air beserta gumpalan najis (fras) yang selalunya berwarna perang kemerahan. Gumpalan najis juga dapat dilihat di atas tanah di bawah dahan yang diserang.

Dahan-dahan kecil yang dikorek menjadi layu dan mati.

Bagi pokok yang rendah, pengawalan dilakukan dengan mencantas dan memusnahkan dahan atau ranting yang diserang.
4.

Anai-anai

Coptotermes sp.

Anai-anai memakan bahagian akar, batang dan dahan yang akan menyebabkan bahagian ini mati.

Serangan ini seterusnya akan mengakibatkan pokok mati rosot, daun layu, kuning dan gugur. Pokok yang lemah sering diserang.

Semasa melakukan kerja-kerja pembersihan kawasan sebelum menanam, adalah disyorkan supaya semua bahan sisa tanaman seperti banir, dahan dan ranting dikutip dan dibakar.

Amalan ini dapat mengurangkan kesan serangan serangga dan penyakit termasuk anai-anai.

 

Jenis-jenis penyakit dan kawalan

Bil.PenyakitpenyebabSimptomSyor Kawalan
1.AntraknosKulat
Collectotrichum
sp.
Bintik kuning pada permukaan daun, lesion dan akhirnya menjadi nekrotik. Buang dan bakar bahagian yang terkena serangan.
2.

Jeragat


(Sooty
Mould)

Kulat
Cladosporium,
Aureobasidium,
Limacinula,
Scorias
dan
Capnodium
Permukaan daun hitam kelabu dan berkerak seperti dicat.Buang dan bakar bahagian yang terkena serangan cantasan pada dahan dan kawalan secara organik 
3.Bintik AlgaKulat
Cephaleuros
virescens
Bintik alga leper berwarna hijau kelabu hingga ke warna hijau perang dan kadang kala keperangan.Buang dan bakar bahagian yang terkena serangan, cantasan pada dahan dan kawalan secara organik.
4.Sindrom
mati
mengejut
Kulat Fusarium
sp. dan
Lasiodiplodia
theobromea

Daun menjadi pudar warna, layu dan mengarah keatas. Daun- daun kemudian menjadi kering dan gugur.

Kayu pada bahagian akar dijangkiti akan mengalami perubahan warna kepada kuning keperangan 

Kemunculan gejala pada peringkat yang lewat dan agen penyebab yang belum dapat  dikenalpasti menyebabkan penyakit ini sukar untuk dirawat.

Walaupun begitu, kerebakan penyakit ini dapat dicegah jika keseluruhan pokok yang dijangkiti termasuk sistem akar dimusnahkan secepat mungkin.

PAKEJ TEKNOLOGI TONGKAT ALI
Latest updates news (2024-05-17 19:42):

does GAl atenolol lower blood sugar | free FOm blood sugar test app | OOl my random blood sugar is 118 | blood most effective sugar diagnosis | which Dtw fingers do i check my blood sugar | what does high blood sugar feel like 95o diabetes | non diabetic reasons for low blood Ojo sugar | gestational diabetes low blood IBP sugar range | is 4cL 216 blood sugar dangerous | YUd blood sugar 180 in morning | does 4ow blood sugar go up after eating | can pain cause your blood sugar to go up mrR | myfitnesspal app 49O to track blood sugar levels | do you give insulin pGf when blood sugar is high | low blood 4RS sugar body aches | smoking and fasting blood XJo sugar | how to check blood sugar klt by glucometer | if i fast d5X can i get low blood sugar | blood sugar raise 6Ko blood pressure | how does arginine affect blood sugar gIR | Xz7 will the new apple watch measure blood sugar | 91u measure your own blood sugar | what happens when blood sugar drops below 70 9Nk | blood sugar monitor all gwz in one | 4E3 does licorice root tea raise blood sugar | does V7p blood sugar rise after a meal | what does bone GQx broth do for blood sugar levels | fasting q88 for blood sugar | blood sugar spike after eating rpG fruit | when should a diabetic check blood r9p sugar | what the average blood sugar for a woman vMt | essential oil that helps with Mql blood sugar | what is considered a good blood sugar lHh level | diabetes blood sugar sJY levels after exercise | eeM sweeteners raise blood sugar | 198 blood sugar 1 hour V4r after eating | what are the ranges for blood f79 sugar | 1 common pharmaceutical treatment for l1l high blood sugar | will lossing weight help Ci0 blood sugar | nwq how to keep blood sugar up during workout | the normal range Vk8 of fasting blood sugar | blood sugar stabileziers vitamins VGb and minerals | what to uCR do when your blood sugar is high | low 4IC blood sugar diarrhea | list of food that is bad for low blood sugar Io1 | watch 94l checks blood sugar | good blood sugar levels 84V for type 2 | vBT 159 blood sugar a1c | home remedies to control J7Y blood sugar | bzn lyme disease and blood sugar levels