Tanaman Ladang/Kontan

Jarak penanaman secara manual ialah 45cm x 60cm

Info Tani Panduan Penanaman Jagung Manis
0.3 m x 1.5 m (1 kaki x 5 kaki)
PAKEJ TEKNOLOGI TANAMAN KELEDEK

Jarak tanaman ialah 100cm antara pokok dan 100cm antara batas.

  • Keladi (Colocasia esculenta) adalah dari kumpulan sayur-sayuran jenis umbisi dari keluarga Araceae.
  • Keluasan tanaman keladi di Malaysia ialah 538.7 hektar dan pengeluaran sebanyak 3,502.2 metrik tan pada tahun 2023.
  • Kebanyakan penanaman dijalankan di atas tanah gambut. Kawasan penanaman utama keladi ialah di daerah Kulai di negeri Johor manakala daerah Samarahan di negeri Sarawak serta daerah Lahad Datu di negeri Sabah.
  • Tanaman keladi boleh diproses menjadi produk seperti kerepek keladi,kek keladi, tepung keladi, ais krim keladi, kuih tradisional dan lain-lain

Antara varieti ubi keladi popular yang ditanam di Malaysia adalah Semawar (mawar), minyak, Pulen (banten), Cina

Keladi ditanam pada jarak 75 cm x 75 cm dengan kepadatan 18,000 pokok sehektar. Saiz lubang adalah 8 -10 cm dan sedalam 15 20 cm. Keladi ditanam menggunakan anak sulur dari pokok induk yang berumur 4 bulan ke atas. Bahan tanaman perlu dirawat dengan racun kulat dan serangga sebelum menanam untuk mengelakkan penyakit yang disebabkan oleh kulat.

Masukkan satu sulur anak benih keladi ke dalam setiap lubang penanaman dan ditimbus sedikit dengan tanah. Kerja-kerja penyulaman dilakukan apabila perlu. Kerja menimbun tanah di pangkal pokok perlu dijalankan secara berperingkat pada umur 4-5 bulan untuk pembentukan umbisi yang lebih baik.

Jarak tanaman ialah 1.2 m antara pokok dan 2.4 m antara batas.

Pakej Labu Manis
  • Kacang tanah (Arachis hypogaea L.) ialah salah satu tanaman kontan yang penting di pasaran dunia. Jumlah pengeluaran dunia dalam lingkungan 49.8 juta tan dengan purata produktiviti pengeluaran sebanyak 1.4 t/ha. (www.agrocrops.com, 2023)
  • Kawasan utama pengeluaran kacang tanah di Malaysia ialah Kelantan (55 tan), Perak (40 tan) dan Sabah (33 tan). (Jabatan Pertanian, 2024)
  • Di Malaysia, kacang tanah digunakan dalam pelbagai bentuk seperti kacang rebus, kukus, goreng dan panggang. Juga diproses menghasilkan kuah sate, kacang tanah bersalut tepung atau coklat, kacang tumbuk, biskut dan mentega kacang tanah

Antara varieti popular yang ditanam di Malaysia adalah Sawo Merah dan Margenta

  • Penyediaan bahan tanaman atau biji benih yang berkualiti adalah penting bagi memastikan pertumbuhan tanaman di ladang subur dan seragam. Tanaman yang tidak seragam akan menghadapi masalah pengurusan tanaman dan pengutipan hasil.
  • Bagi populasi tanaman 200,000 pokok/ha, kadar biji benih yang diperlukan ialah 60 kg/ha.

Rendam biji yang telah dipilih selama 5 minit dengan racun kulat seperti thiram atau captan pada kadar 3g racun kulat untuk 100g biji benih. Kemudian tanam 1-2 biji selubang sedalam 2.5sm dalam tanah. Jarak tanaman yang disyorkan ialah 50sm antara baris dan 10sm antara pokok dalam baris menghasilkan 200,000 pokok sehektar.

Kerja-kerja merumpai dilakukan setiap 3-4 minggu atau mengikut kesesuaian

Jenis baja

Kadar Pembajaan (tan/ ha/ musim)

Masa

Kapur Pertanian (GML)

2.5

-21 HLT

Organik

10

-7 HLT

NPK 15:15:15

0.25

21 HLT

NPK 13:13:21

1.2

35 HLT

Baja Foliar

0.36 (liter)

45 HLT



*HLT = Hari Lepas Tanam

GML = Ground Magnesium Limestone

  • Untuk pertumbuhan yang baik, pengairan diperlukan terutama apabila penanaman dijalankan pada musim kemarau. Kacang tanah memerlukan air yang banyak semasa peringkat berbunga, peringkat penembusan peg ke dalam tanah dan juga pada peringkat awal pembentukan lenggai, iaitu antara 30 dan 60 hari selepas menanam.
  • Kacang tanah memerlukan sekurang-kurangnya 600 mm air sepanjang musim bergantung pada keadaan cuaca. Keperluan ini juga bergantung kepada jenis tekstur tanah, faktor iklim setempat dan kandungan air tanah.
  • Pengairan boleh dilakukan dengan kaedah siraman atau menggunakan sistem pengairan renjis (sprinkler).
  • Tanaman kacang tanah dituai apabila 75% lenggai yang terbentuk matang. Cara yang terbaik untuk mengetahui peringkat matang adalah dengan mencabut pokok dan menganggarkan bilangan lenggai yang matang.

 

  • Semasa menuai, kandungan air di dalam lenggai biasanya 40%, bergantung pada peringkat matang. Pengeringan perlu dilakukan dengan segera iaitu sebaik sahaja lenggai dileraikan.

 

  • Lenggai ini hendaklah dikeringkan sehingga kandungan air kurang daripada 10%. Ini bertujuan untuk mengelakkan jangkitan kulat Aspergillus flavus yang mengeluarkan bahan toksik aflatoksin yang sangat berbahaya kepada manusia.

 

 

  • Hasil boleh dipungut 115 hari selepas menanam apabila daun menjadi kuning dan boleh dijual 1-2 hari selepas dipungut. Anggaran hasil adalah 3.6 tan/ha

Proses ini bertujuan untuk memanjangkan jangka hayat simpanan hasil di samping untuk mengekalkan kualiti hasil bagi mendapatkan harga yang baik. Aktiviti pengendalian lepas tuai terbahagi kepada beberapa peringkat iaitu pemilihan, pembersihan, pengeringan, penggredan, rawatan penyimpanan dan pembungkusan.

Projek ini mampu mengeluarkan sebanyak 32.4tan/ha bagi tempoh aliran kewangan selama 3 tahun (9 musim). Kos pengeluaran bagi tempoh yang sama adalah sebanyak RM256,439 manakala nilai pengeluaran adalah sebanyak RM324,000 pada harga jualan RM10.00/kg. Oleh itu projek ini akan mempunyai keuntungan bersih sebanyak RM67,561.

Jarak Tanaman

0.1 m x 0.5 m

Bilangan Point Tanaman Sehektar

200,000

Potensi Hasil/ Point Tanaman

0.018 kg / point

Tempoh Mula Berhasil

  • 115 Hari Lepas Tanam

Intensiti Tanaman Setahun

  • 3 musim setahun

Keperluan Benih Tanaman Sehektar

  • 60kg/ha

Harga Sekilogram

  • RM10.00

*Aliran Kewangan Tanaman Kacang Tanah sehektar bagi tahun 2025