Padi

PADI

Potensi Varieti Padi Terpilih

Varieti Inbred
Varieti Hibrid

Varieti Padi Pulut

Varieti Padi Wangi

KLASIFIKASI BIJI BENIH (SUMBER: SKIM PENGESAHAN BENIH PADI JABATAN PERTANIAN MALAYSIA)

CHECK UTAMA 1
PENENTUAN KESESUAIAN TANAH

Pastikan status pH dan keupayaan pertukaran kation (KPK) tanah sawah sesuai bagi mendapatkan pertumbuhan pokok padi yang optimum.

CHECK UTAMA 2
KEADAAN PETAK SAWAH

Pastikan Infrastruktur sawah dalam keadaan baik dan sempurna bagi memudahkan pengurusan sawah.

CHECK UTAMA 3
PENYEDIAAN TANAH

Pastikan permukaan sawah rata untuk mendapatkan penapakan anak benih maksimum dan tumbesaran pokok yang seragam.

CHECK UTAMA 4
PENANAMAN

Pastikan penggunaan benih padi sah yang berkualiti bagi mendapatkan pertumbuhan pokok padi bebas penyakit dan padi angin.

CHECK UTAMA 5
PENGURUSAN PEMBAJAAN

Pastikan pembajaan dilakukan dengan kadar tepat pada waktunya bagi menjamin hasil yang tinggi.

CHECK UTAMA 6
PENGURUSAN AIR

Pastikan pengurusan air sawah cekap untuk mengawal rumpai dan mendapatkan kepadatan pokok yang optimum.

CHECK UTAMA 7
PENGURUSAN PEROSAK BERSEPADU

Pastikan rumpai,prosak dan penyakit di kawal kerana akan mengurangkan hasil padi.

CHECK UTAMA 8
PENGURUSAN PENUAIAN

Pastikan aktiviti penuaian dipantau bagi mengurangkan kehilangan hasil semasa penuaian.

CHECK UTAMA 9
PENGENDALIAN PADI LEPAS TUAI

Pastikan padi yang telah dituai dihantar segera ke kilang bagi mengekalkan mutu padi.

CHECK UTAMA 10
PENGURUSAN ALAM SEKITAR

Pastikan racun digunakan secara berhemah untuk kelestarian alam sekitar bagi menjamin hasil padi yang berkualiti dan selamat.

 

* Sila Rujuk Rice Check Edisi 2022

RICE CHECK PADI 2022
Modul Farmers Field School (FFS)
PAKEJ TEKNOLOGI PADI 2015