Buah-buahan

BELIMBING

Sistem Tanaman Empat Segi :

 • Tanah Mineral –  6.0m x 6.0m (278 pokok/ha)
 • Tanah Mineral (Sistem Kepadatan Tinggi) – 4.0m x 6.0m (417 pokok/ha)
 • Tanah Bekas Lombong – 4.6m x 4.6m (480 pokok/ha)
Sistem Penanaman Klon Dengan Kadar 5:1

Pokok belimbing cepat mengeluarkan hasil dan berbuah sepanjang tahun. Oleh sebab itu, tanaman ini memerlukan jumlah baja yang agak tinggi bermula dari peringkat awal umur lagi. Penggunaan bahan organan sangat digalakkan untuk tanaman belimbing kerana selain daripada menambah nutrien ianya juga memelihara kesuburan tanah dan membaiki mutu hasil.

Program Pembajaan Tanaman Belimbing di Tanah Mineral
Program Pembajaan Tanaman Belimbing di Tanah Pasir

Bekalan kapur tidak perlu diberikan jika pH tanah melebihi 5.5.

Masa kritikal pembajaan untuk tanaman buah-buahan:

 1. 1 bulan sebelum berbunga
 2. Semasa mula berputik (besar bola ping pong)
 3. Selepas mengutip hasil

Pengapuran perlu dijalankan jika pH tanah rendah dan pengapuran biasanya dilakukan semasa pembajakan supaya boleh digaulkan ke dalam tanah 1-2 minggu sebelum menanam. Elakkan pengapuran dilakukan bersama-sama pembajaan kimia. Bahan pengapuran ialah seperti batu kapur halus (36% kalsium) dan batu kapur magnesium (31% GML dan 12% Mg).

Kadar Keperluan Kapur  

Nilai pH

Kadar Pengapuran

(tan/hektar)

> 5.5

5.0 – 5.5

2.5

4.5 – 5.0

5.0

< 4.5

   7.5 *

*  7.5 tan/hektar untuk dua kali pengapuran

BELIMBING_kAWALAN PENYAKIT
BETIK

Kebiasaannya pokok betik ditanam dengan menggunakan sistem empat segi tepat jika ia ditanam secara tunggal. 

Terdapat juga pokok-pokok betik digunakan sebagai tanaman selingan (intercropping) bersama-sama dengan tanaman kekal/utama seperti durian. Dalam penanaman secara selingan, sistem penanaman yang digunakan ialah sistem sesiku keluang. Di sini pokok betik bersifat sementara dan akan dibuang apabila tanaman utama membesar

 

Sistem Penanaman Segi Empat Tepat
Sistem Penanaman Sesiku Kluang

Pengurusan pembajaan yang sempurna penting bagi memastikan tanaman betik tumbuh  subur dan memberi hasil yang tinggi. Jenis dan kadar baja yang digunakan bagi tanaman betik bergantung kepada jenis tanah dan umur tanaman.

 

 

Program Pembajaan Tanaman Betik di Tanah Mineral
BBT BETIK
PAKEJ TEKNOLOGI BETIK
CEMPEDAK

Sistem penanaman yang diamalkan untuk penanaman cempedak ialah sistem empat segi sama, sistem tiga segi sama dan sistem siku keluang.

Jarak dan Kepadatan Pokok Mengikut Sistem Penanaman.

Jarak tanaman:

♦ Sistem Empat Segi Sama

   9m x 9m

Sistem Penanaman Empat Segi Sama

♦ Sistem Penanaman Tiga Segi Sama

    9m x 9m x 9m

Sistem Penanaman Tiga Segi Sama

♦ Sistem Penanaman Siku Keluang – Melibatkan penanaman pokok selingan di tengah-tengah pokok utama yang ditanam mengikut sistem empat segi sama.

   12m x 12m

Sistem Penanaman Siku Keluang

Pembajaan baja campuran atau sebatian bolehlah dijalankan empat kali setahun di mana baja ditabur dalam linkungan kanopi pokok. Kerja pembajaan seelok-eloknya dijadualkan semasa tanah lembab dan juga selepas pungutan hasil. Baja organan memadai diberi sekali setahun sahaja

Program Pembajaan Bagi Tanaman Cempedak.
NANGKA_KAWALAN PEROSAK
PAKEJ TEKNOLOGI CEMPEDAK
DURIAN

Jabatan Pertanian mula mendaftarkan varietri durian pada tahun 1934. Terdapat 13 varieti durian popular di kalangan pengusaha tanaman durian di Malaysia. Varieti durian popular memiliki kualiti buah yang baik (warna, tekstur, bau dan rasa), pengeluaran hasil tinggi dan ketahanan terhadap penyakit.

https://heyzine.com/flip-book/df28b6d286.html

Sistem Tanaman Empat Segi Tepat:

 • 1.8m x 2.7m
 • 2.0m x 2.7m
 • 2.0m x 3.4m
 • 2.7m x 3.0m

 

Sistem Tanaman Segitiga Sama:

 • 9m x 9m x 9m 

 

Sistem Tanaman Segi Empat Sama :

 • 9m x 9m 

 

Sistem Tanaman Siku Keluang:

 • 9m x 9m 
: Sistem Tanaman segitiga sama
Sistem Tanaman segiempat sama
Sistem Tanaman siku keluang

Pokok durian yang masih muda seelok-eloknya dibaja 4 – 6 kali setahun dengan kuantiti baja yang sedikit pada setiap kali pembajaan dilakukan.

Bagi pokok matang pula, kadar baja ditambah dan kekerapan membaja ialah 3 – 4 kali setahun.

Cara pembajaan yang paling mudah adalah dengan menabur baja di bawah kanopi pokok sehingga terkeluar sedikit dari hujung kanopi. Teknik ini adalah sesuai untuk kawasan mendatar, di teres atau di tapak gajah. Bagi kawasan yang curam, pembajaan secara poket adalah disyorkan dengan membubuh baja ke dalam lubang sedalam 10 sm yang digali di sekitar kawasan hujung kanopi pokok sebanyak 4 penjuru. Lubang tersebut ditimbus kembali dengan tanah.

Tempoh masa yang paling sesuai membaja pokok durian yang telah matang ialah 2 bulan sebelum berbunga, 1 bulan selepas bunga mekar, 40 – 45 hari sebelum buah matang/tuai dan selepas tuai.

 

 

Kadar Pembajaan Untuk Durian
DURIAN_KAWALAN PEROSAK
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
PAKEJ TEKNOLOGI DURIAN
JAMBU BATU

Jarak penanaman yang disyorkan ialah 4m x 4m dengan memberi kepadatan pokok sebanyak 625 pokok sehektar.

Panduan Pembajaan Tanaman Buah Jambu Batu
JAMBU BATU_KAWALAN PEROSAK
LIMAU

Sistem tanaman empat segi tepat, empat segi sama dan sistem tiga segi biasa digunakan dengan jarak tanaman antara :

 • 4.0m x 5.0m
 • 5.0m x 5.0m
 • 6.0m x 6.0m
 • 3.0m x 3.0m 

Dalam sistem tanaman padat, pokok boleh ditanam rapat dalam baris untuk mendapatkan hasil awal yang tinggi dan untuk penggunaan tanah secara maksima.

 

Program Pembajaan Tanaman Limau Langkat.

 

Baja organan perlu diberi setahun sekali. Baja kimia diberi 3-4 kali setahun dengan menabur di sekeliling pokok antara 30 -60cm daripada pangkal pokok di bawah kanopi.Baja yang ditabur perlu ditutup dengan tanah. Baja foliar pula diberikan setiap bulan untuk memastikan bekalan unsur pekit yang cukup manakala kapur diberikan sebanyak dua (2) kali setahun.

LIMAU_KAWALAN PEROSAK
PAKEJ TEKNOLOGI LIMAU MANDARIN

Pokok mangga adalah sederhana tinggi iaitu 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mempunyai daun yang berombak di tepinya.  Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis.  Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan.  Bunga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun.  Sejambak bunga mengandungi 500-4,000 kuntum bunga.  Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu.  Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.

Terdapat 99 varieti Mangga telah didaftarkan di Jabatan Pertanian. Sehingga kini, hanya 6 varieti yang disyorkan dan dikomersilkan iaitu MA128 (Harumanis), MA162 (Foo Fatt/Golek), MA165 (MAHA 65), MA204 (Melele), MA223 (Nam Dok Mai) dan MA224 (Chokanan). Walau bagaimanapun, varieti MA224 (Chokanan) dan MA128 (Harumanis) popular ditanam pada masa ini. Jadual 18 menunjukkan 58 varieti mangga yang ditanam di Pusat – pusat Pertanian.

 

Sistem Tanaman Empat Segi :

 • 9.0m x 9.0m
 • 7.5m x 7.5m
 • 6.5m x 6.5m

 

Sistem Tanaman Tiga Segi :

 • 9.0m x 9.0m
 • 7.5m x 7.5m
 • 6.5m x 6.5m

Pembajaan untuk menggalakkan pembungaan dan pembentukan putik buah dilakukan 2 bulan sebelum berbunga dengan menggunakan baja yang mempunyai kandungan kalium yang tinggi dengan kadar 1-2 kg/pokok.

Untuk mendapatkan perkembangan buah yang berkualiti digalakkan membaja 13:13:21 sebanyak 1-2 kg/pokok sebulan sebelum mengutip hasil

Program pembajaan untuk tanaman mangga
Keperluan unsur (gm/pokok) mangga yang berbuah untuk zon lembap
Keperluan unsur (gm/pokok) mangga yang berbuah untuk zon kering dan sederhana
MANGGA_KAWALAN PEROSAK

♦ Projek Pembangunan Buah –Buahan Jangka Panjang 

♦ Projek Pembangunan Buah- Buahan Terpilih

♦ Projek Pembangunan Kluster Mangga

 

PAKEJ TEKNOLOGI MANGGA
MANGGIS

Jarak tanaman bagi sistem segiempat sama yang disyorkan ialah 7.5 m x 7.5 m. 

Pembajaan boleh dijalankan secara tabur, alur atau poket (4-6 poket/pokok). Pembajaan dilakukan di kawasan hujung kanopi pokok

Pengurusan pembajaan tanaman manggis
MANGGIS_KAWALAN PEROSAK
PAKEJ TEKNOLOGI MANGGIS
NANGKA

Nangka boleh ditanam sebagai tanaman tunggal atau tanaman selingan dengan menggunakan empat sistem penanaman iaitu sistem empat segi sama, sistem tiga segi sama, sistem sesiku keluang dan sistem kontur.

♦ Sistem Penanaman Empat Segi Sama

   9m x 9m 

 

 

 

Sistem penanaman empat segi sama

♦ Sistem Penanaman Tiga Segi Sama

   9m x 9m x 9m 

Sistem penanaman tiga segi sama

♦ Sistem Penanaman Sesiku Keluang

   12m x 12m 

Sistem penanaman sesiku keluang

Pembajaan selalunya dilakukan dengan menabur baja di bawah hujung kanopi. Bagi tanah yang agak curam, baja dibubuh dalam lubang sekeliling pokok untuk mengurangkan kehilangan baja melalui larian permukaan. Baja organik diberi setahun sekali sebaiknya selepas menuai.

Pembajaan Bagi Tanaman Nangka
NANGKA_KAWALAN PEROSAK
PAKEJ TEKNOLOGI NANGKA
PISANG

Dua sistem penanaman pisang yang biasa diusahakan ialah tanaman secara tunggal ( satu generasi (1G) ) dan tanaman selingan ( dua generasi (2G) ) dengan tanaman kekal digunakan sebagai pokok Iindungan.

a)   Tanaman Tunggal

 Sistem tanaman tunggal diusahakan untuk pengeluaran pisang secara komersil dan untuk mendapatkan bekalan yang berpanjangan. Jarak tanaman ialah 2.5 m x 2.5 m dengan kepadatan mencapai 1,600 pokok sehektar. Jarak tanaman adalah bergantung kepada jenis dan juga sistem tanaman.

b)    Tanaman Selingan

Pisang ditanam bersama tanaman kekal, seperti getah, kelapa sawit, koko dan durian sebagai tanaman selingan sebelum pengeluaran hasil daripada tanaman utama. Jika jarak barisan tanaman utama lebih daripada 7.5 m maka pengesyoran bagi 2 baris tanaman selingan (pisang) dengan jarak 2.5 m x 2.5 m boleh dilakukan. Walau bagaimanapun sekiranya jarak tanaman utama adalah 6 m maka hanya satu baris tanaman selingan sesuai dilakukan. Sekiranya penanaman menggunakan 2 baris tanaman selingan, sebanyak 1,066 pokok/ha dapat ditanam dan sekiranya menggunakan 1 baris tanaman, sebanyak 533 pokok/ha dapat ditanam

Selingan yang dibuat bersama kelapa sawit

Pembajaan dilakukan secara tabur di sekeliling pokok atau dimasukkan ke dalam parit yang digali sedalam 5 sm. Pembajaan menggunakan sistem poket juga biasa digunakan. Poket atau lubang sedalam 15 sm digali pada jarak 1 meter dari pangkal rumpun atau pokok pisang

Program Pembajaan Tanaman Pisang

PISANG_KAWALAN PENYAKIT
PAKEJ TEKNOLOGI PISANG

Pokok rambutan boleh ditanam dengan menggunakan sistem tiga segi sama dan  sistem empat segi sama.

Sistem

Jarak

Bil. pokok/ha

Tiga segi sama

9m x 9m

142

Empat segi sama

9m x 9m

123

Sistem tanaman rambutan.

Program Pembajaan Rambutan

Umur pokok   (tahun)

Jenis baja sebatian (N:P:K:Mg)

Jumlah baja/ pokok/tahun (kg)

Kekerapan membaja       (kali setahun)

Cara Membaja

1

15:15:15

0.5

4

 Tabur keliling pokok atau secara poket

2

15:15:15

1.0

4

 Sama seperti di atas

3

12:12:17:2

1.5

4

Sama seperti di atas

4

12:12:17:2

2.0

4

Sama seperti di atas

5

12:12:17:2

2.5

4

Sama seperti di atas

6

12:12:17:2

3.0

4

Sama seperti di atas

7

12:12:17:2

4.0

4

Sama seperti di atas

8

12:12:17:2

5.0

4

Sama seperti di atas

8-10

12:12:17:2

5.0

4

Sama seperti di atas

11-15

12:12:17:2

6.0

4

Sama seperti di atas

16 ke atas

12:12:17:2

7.0

4

Sama seperti di atas

sumber: MARDI

Masa yang sesuai untuk membaja ialah di awal musim hujan. Bagi pokok dewasa, masa yang paling sesuai dibaja ialah selepas kutipan hasil dan 3-4 minggu selepas bunga Tabur baja di keliling pokok di hujung kanopi daun. Selain daripada cara tabur, satu teknik lagi ialah dengan membuat 4-6 poket atau lubang dan isikannya dengan baja. Pengapuran boleh dilaksanakan sekiranya pH tanah kurang dari 4.5.

Perosak Rambutan

Lebar batas untuk tanaman tembikai adalah disyorkan di antara 1.3 m – 1.5 m dan jarak di antara batas ialah 1.8 m – 2.5m Jarak tanaman yang disyorkan ialah di antara 2.0 m – 2.5 m.

Kepadatan tanaman tembikai ialah 2,000 – 2,500 lubang sehektar dan setiap lubang mempunyai dua (2) pokok.

la hidup lebih subur di tanah-tanah yang mempunyai bahan organik yang tinggi. Oleh itu amalan biasa yang dilakukan ialah dengan menggunakan tahi ayam sebagai baja asas. Pembajaan dilakukan mengikut peringkat umur.

Pembajaan Tanaman Tembikai
TEMBIKAI_KAWALAN PENYAKIT
PAKEJ TEKNOLOGI TEMBIKAI

bro138

batman138

sky777

roma77

liga ciputra

ajaib88

panen138

luxury138

 • slot bonanza138
 • https://bonanza138.id/
 • https://slotdemogacor.net/
 • Bonanza138 login
 • slot bonanza138
 • situs bonanza138
 • link slot gacor
 • Situs Bonanza138
 • Link Bonanza138
 • pakar69
 • Bonanza138 VIP
 • Pasti Gacor
 • login bonanza138
 • login pakar69
 • http://94.237.73.13/
 • https://turismo.joaopessoa.pb.gov.br/wp-admin/js/pakar69/
 • https://bukm.mara.gov.my/v2_old/wp-includes/pakar69/
 • https://antirungkadbonanza.org/
 • https://gamebonanza138.net/
 • https://pakarmimpi.vip/
 • https://uinmataram.ac.id/wp-includes/css/pakarmimpi/
 • app.semovi.cdmx.gob.mx/glpi/lib/slot-server-thailand/
 • pakar mimpi
 • pakar mimpi
 • pakar mimpi
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • https://www.worldlionchampionship.com/

 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • situs bokep jepang
 • rtp bonanza138
 • Pakar77